- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Curtea de Apel Bucureşti s-ar putea pronunţa astăzi în dosarul Colectiv
Update
Sentința în cazul Colectiv a fost amânată pentru ziua de 12 mai. Cel mai probabil judecătorii au mai avut nevoie aceste zile în plus pentru a încheia motivarea. În 15 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a amânat din nou pronunţarea, pentru 3 mai. În urma incendiului au decedat 64 de persoane.
În 15 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a amânat din nou pronunţarea, pentru 3 mai.
Această amânare a venit după după ce, în 3 martie, magistraţii au amânat decizia, explicând că au fost depuse concluzii scrise după termenul stabilit şi mai aveau nevoie de timp pentru deliberare.
În 3 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti amânase pentru 3 martie pronunţarea sentinţei definitive în dosarul „Colectiv”. În primă instanţă, fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare în cazul clubului Colectiv.
La 21 decembrie 2021, instanţa a stabilit termen de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii în acest caz, la 3 ianuarie 2022.
Judecarea apelului în dosarul Colectiv a început în septembrie 2020. În 3 noiembrie 2021, instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru mai mulţi inculpaţi, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone.
Şi în aprilie 2021, supravieţuitorii incendiului din Clubul Colectiv şi familiile victimelor reclamau, într-o scrisoare deschisă, schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, ceea ce, spuneau ei, ar duce la pedepse ”mici şi nesemnificative”.
Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în primă instanţă, în 16 decembrie 2019, la opt ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, decizia nefiind definitivă. Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit fiecare câte 11 ani şi 8 luni de detenţie. De asemenea, cei condamnaţi, firmele implicate şi Primăria Sectorului 4 şi şi ISU trebuie să plătească 1,4 miloane de lei către Spitalul de Arşi.
Totodată, au mai fost condamnaţi trei angajaţi ai primăriei – Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc, reprezentanţii firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL – Daniela Niţă şi Cristian Niţă, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise şi pompierii Antonina Radu şi George Petrica Matei. În 16 august 2021, G4media.ro relata că şefa firmei pirotehnice, Daniela Niţă, a fost găsită moartă. Ea primise, în primă instanţă, o condamnare de 12 ani şi 8 luni de închisoare.